• OPLEIDINGEN
  • INCOMPANY
  • ALUMNI
  • BLOG
  • HOME
  • OVER ONS
  • FAQ
  • CONTACT
  • OPLEIDINGEN
  • INCOMPANY
  • ALUMNI
  • BLOG
  • HOME
  • OVER ONS
  • FAQ
  • CONTACT
20 March 2025

CGT: veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag

Cognitieve Gedragstherapie: Effectieve strategieën voor verandering in gedachten, gevoelens en gedrag


Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is één van de meest beproefde en effectieve behandelingsmethoden voor een breed scala aan psychische klachten. Van angststoornissen en depressie tot trauma en eetstoornissen, CGT biedt een gestructureerde en resultaatgerichte benadering die je helpt om negatieve denk- en gedragspatronen te doorbreken. In deze blog ontdek je wat CGT precies inhoudt, hoe het werkt en waarom het zo'n krachtige therapie is voor mensen die vastlopen in ongewenste denk- en gedragspatronen.

Wat is Cognitieve Gedragstherapie?

Cognitieve Gedragstherapie is gebaseerd op de overtuiging dat onze gedachten, emoties en gedragingen diep met elkaar verbonden zijn. Het is een therapievorm die zich richt op het identificeren en veranderen van negatieve, vaak onrealistische gedachten die leiden tot schadelijk gedrag en ongewenste emoties. CGT is een evidence-based therapie, wat betekent dat het wetenschappelijk bewezen effectief is bij het behandelen van onder andere angst, depressie, PTSS, en eetstoornissen.

De kracht van CGT ligt in de combinatie van het aanpakken van zowel gedachten als gedrag. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe bepaalde denkpatronen je gevoelens en gedrag beïnvloeden, en deze patronen vervolgens actief te veranderen.

Gedachten herkennen en uitdagen: De Basis van CGT

Een belangrijk aspect van CGT is het herkennen van je automatische gedachten. Dit zijn de gedachten die je vaak zonder erbij na te denken hebt en die je gevoelens en gedrag direct beïnvloeden. Bijvoorbeeld, iemand die zich depressief voelt, kan automatisch denken: "Het leven heeft geen zin." Of iemand met faalangst kan denken: "Ik ben niet goed genoeg." Deze gedachten kunnen ervoor zorgen dat je jezelf terugtrekt of bepaalde situaties vermijdt, wat de klachten op de lange termijn alleen maar versterkt.

CGT leert je om deze automatische gedachten te herkennen en kritisch te onderzoeken. Dit proces wordt vaak gedaan door middel van gedachtenschema’s, waarbij je de negatieve gedachten probeert te achterhalen en er vervolgens kritische vragen bij bedenkt om ze realistischer te maken. Bijvoorbeeld: in plaats van "Ik ben een mislukking," kun je je afvragen: "Wat zijn de feiten die deze gedachte ondersteunen?" en "Wat zijn de feiten die deze gedachte tegenspreken?" Op deze manier leer je je gedachten niet zomaar als waar te aannemen, maar ze te analyseren en ze waar nodig te veranderen.

Vermijdingsgedrag doorbreken: Angst op een gezonde manier aanpakken

Veel mensen met psychische klachten vertonen vermijdingsgedrag. Denk hierbij aan het vermijden van sociale situaties, werk, of bepaalde mensen, omdat dit angst of stress oproept. In eerste instantie lijkt dit een goede manier om ongemak te vermijden, maar op de lange termijn versterkt het de angst juist, omdat je niet leert omgaan met de situaties die je vermijden wilt.

In CGT wordt gewerkt met 'exposure’. Dit betekent dat je stap voor stap wordt geconfronteerd met de situatie die je vreest, in kleine, beheersbare stappen, totdat je angstige verwachting is weerlegd. Bijvoorbeeld, iemand met een paniekstoornis kan zijn gedachte uitdagen dat hij mogelijk een hartaanval krijgt wanneer hij hartkloppingen voelt. De exposure wordt voortgezet totdat de angstige verwachting voldoende is weerlegd.

Positief gedrag stimuleren: Het creëren van duurzame verandering

Naast het aanpakken van vermijding, richt CGT zich ook op het versterken van positief gedrag. Dit kan door nieuwe, gezondere gedragingen aan te leren die bijdragen aan je welzijn. Denk aan het verbeteren van sociale vaardigheden, het aangaan van meer verantwoordelijkheden of het ontwikkelen van een goede zelfzorg. Het doel is om de positieve gedragingen die bijdragen aan je mentale gezondheid te versterken, zodat ze onderdeel worden van je dagelijkse routine.

CGT in de praktijk: Wat kun je verwachten?

Wanneer je begint met CGT, zul je merken dat de therapie zowel praktisch als gestructureerd is. In plaats van alleen te praten over je problemen, krijg je concrete handvatten en technieken aangereikt om actief aan de slag te gaan met je gedachten en gedrag. Dit gebeurt vaak door middel van:

  • Gedachtenschema's invullen: Een van de meest gebruikte technieken in CGT is het invullen van gedachtenschema’s. Dit helpt je om je automatische negatieve gedachten te identificeren, te analyseren en realistische alternatieven te bedenken. Door regelmatig te oefenen met deze techniek, leer je je gedachten op een gezondere manier te benaderen.
  • Gedragsexperimenten: Dit zijn praktische oefeningen die je in het dagelijks leven uitvoert om te testen of je negatieve gedachten wel kloppen. Bijvoorbeeld, als je denkt dat mensen je niet mogen, kun je een sociaal experiment uitvoeren door naar een evenement te gaan en te observeren of mensen inderdaad afwijzend reageren. Vaak blijkt dat de werkelijkheid minder angstaanjagend is dan we dachten.
  • Huiswerkopdrachten: Een ander belangrijk onderdeel van CGT is de huiswerkopdracht. Deze opdrachten zijn bedoeld om de geleerde technieken buiten de therapie toe te passen. Dit kan variëren van het bijhouden van een dagboek tot het oefenen van specifieke gedragingen of het invullen van gedachtenschema’s.


Waarom is CGT zo effectief?

Wat CGT zo krachtig maakt, is dat het niet alleen focust op het begrijpen van de oorzaak van je klachten, maar juist ook op het praktisch aanpakken van deze klachten. In plaats van alleen maar te praten over je problemen, leer je actief nieuwe vaardigheden die je helpen om je gedachten en gedrag te veranderen. Deze actieve benadering leidt vaak tot snelle verbetering. Wanneer de technieken goed worden aangeleerd en toegepast, kan dit ook bijdragen aan duurzame verandering, wat CGT bijzonder effectief maakt in het behandelen van diverse psychische klachten. CGT is onder andere effectief bij angststoornissen, depressie, trauma, eetstoornissen en nog veel meer. Het biedt cliënten niet alleen inzicht in hun klachten, maar geeft ze ook de tools en technieken om hier actief mee aan de slag te gaan.


Wil jij meer leren over CGT?

Overweeg je een opleiding in CGT om je professioneel verder te ontwikkelen? In mei start de volgende basiscursus CGT. Neem hier een kijkje voor meer informatie en schrijf je in!

BOLWERK OPLEIDINGEN

  • VACATURES
  • ALGEMENE VOORWAARDEN
  • PRIVACY VOORWAARDEN

Onze gegevens

  • Telefoon: 0164-796150
  • E-mail: info@bolwerkopleidingen.nl
  • Adres: Cameronlaan 5 4631 NW Hoogerheide
© 2024 weCare Media. All rechten voorbehouden.